Anticonceptie

Iedere vrouw is anders voor wat betreft lichaam en wensen. Het is goed om te bespreken welke vormen van anticonceptie beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij jou past. Aan het einde van de kraamweek en op de nacontrole zal je verloskundige het onderwerp anticonceptie met je bespreken. Ben je niet bij een verloskundige bekend of ben je nog niet zwanger geweest, dan bespreken we alles tijdens een apart anticonceptieconsult. Tijdens het anticonceptieconsult nemen we de diverse anticonceptiemethoden door, samen met jouw wensen, verwachtingen en eventuele medische indicaties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Anticonceptie na de bevalling
Voordat je je eerste menstruatie krijgt, heb je alweer een eisprong en kun je dus weer zwanger raken.
Wil je nog geen risico lopen op een volgende zwangerschap, dan raden we aan om veilig te vrijen.
Geef je borstvoeding, dan is het onduidelijk wanneer je weer gaat menstrueren. Zeker als je regelmatig voedt, blijft de menstruatie vaak weg. Na het stoppen van de borstvoeding krijg je meestal binnen 6 weken weer een eerste menstruatie. Als je kunstvoeding aan je kindje geeft, zal je ongeveer 6 weken na je bevalling weer gaan menstrueren.
Borstvoeding beschermt niet tegen een volgende zwangerschap.
Tijdens de borstvoedingsperiode wordt het gebruik van de ‘gewone’ anticonceptiepil afgeraden. Deze kan ervoor zorgen dat de voeding terugloopt en bovendien kunnen de hormonen bij de baby terecht komen.

Anticonceptiemiddel kiezen
Welke anticonceptiemethode het beste bij jou past hangt af van verschillende dingen.
Kijk bijvoorbeeld hier voor meer informatie over anticonceptiemethoden.

Indien gewenst kan een spiraaltje bij de Vroedvrouwenpraktijk geplaatst worden.
Dat is wel zo vertrouwd bij je eigen verloskundige.
Mocht je besluiten een spiraaltje te laten plaatsen, dan is het belangrijk om vóór plaatsing van een spiraaltje een SOA of zwangerschap uit te sluiten.

Afspraak maken
Voor een anticonceptieconsult of direct voor plaatsing van een spiraaltje kan door te bellen (0313-475687), te mailen (info@vroedvrouwenpraktijk.nl).

Tarieven
Het is goed om te weten dat diensten rondom anticonceptie niet altijd worden vergoed door je zorgverzekeraar. Het kan ook zijn dat het wel wordt vergoed, maar ten koste gaat van je eigen risico. Kijk dit dus goed na in je verzekeringspolis.

Informatieavonden

Wij organiseren met enige regelmaat informatieavonden. Bekijk hieronder de lijst met informatieavonden.

Deel deze pagina