Als de bevalling begint
Normaal gesproken begint een bevalling tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. De belinstructies gelden ook voor deze termijn. Mocht je voor de 37 weken gebroken vliezen of weeën hebben, moet je altijd direct bellen.
Een bevalling kan op twee manieren beginnen: met weeën of met gebroken vliezen.
10% van de bevallingen begint met het spontaan breken van de vliezen. De weeën komen dan later op gang. Als je denkt dat je vliezen gebroken zijn probeer dan wat vruchtwater op te vangen en te kijken welke kleur het heeft. Normaal is vruchtwater helder van kleur, vaak met witte vlokjes. Ook als het een beetje rozig van kleur is, is dit normaal.
Als je vliezen overdag breken, bel je met de dienstdoende verloskundige. Indien dit ‘s nachts gebeurd en het vruchtwater helder is én het hoofdje is ingedaald (dit hoor je altijd op het spreekuur) dan mag je wachten tot de volgende ochtend met bellen. Als het hoofdje niet is ingedaald, ga dan op bed liggen en bel direct de dienstdoende verloskundige.
Meestal begint de bevalling met weeën. Aan het begin van de bevalling zijn het meestal niet meteen hele lange weeën. Het begint vaak langzaam: eerst voel je bijvoorbeeld elk kwartier een harde buik. Dit zal dan steeds sneller terugkeren waarbij het ook steeds wat pijnlijker wordt. Het is mogelijk dat de weeën weer afzakken, dan waren het voorweeën of oefenweeën. Wacht dus altijd even af of het echt doorzet. Wat kan helpen is het nemen van een warme douche of bad: voorweeën zakken vaak af, echte weeën zullen heviger worden.
Als de weeën binnen de 5 minuten komen en langer dan een minuut aanhouden dan is de ontsluiting zeer waarschijnlijk begonnen. Deze weeën zijn altijd erg pijnlijk. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te ontspannen, dat maakt het opvangen van de weeën makkelijker. Zorg voor een warme omgeving (verwarming aan), draag warme sokken of stap zo nu en dan onder een warme douche. Let op de ademhaling. Het is goed je te concentreren op een rustige ademhaling. Probeer pas te gaan puffen als je niet meer rustig kunt ademhalen.
Zorg ervoor dat je niet teveel wordt afgeleid door bijvoorbeeld de aanwezigheid van kinderen of teveel mensen.
Het veranderen van je houding tijdens het opvangen van de weeën is goed. Je merkt vanzelf welke houding het meest prettig is. Voorbeelden van houdingen zijn: liggend op bed (zij of rug), lopen, op handen en knieën, voorovergebogen op een stoel, etc.
Bij je eerste kindje mag je wachten met bellen tot je een uur lang weeën hebt om de 3 tot 4 minuten van ongeveer een minuut. Bij een volgend kindje verwachten we dat de bevalling wat sneller gaat en dan vinden we het fijn als je ons belt bij weeen om de 5 minuten.
Het kan zijn dat je een beetje bloed of slijm verliest aan het begin of tijdens de bevalling. Dit is normaal. Is het veel bloed of maak je je er toch zorgen over, neem dan contact op met de dienstdoende verloskundige.
Het verliezen van de slijmprop betekent niet dat de bevalling is begonnen. Je hoeft de verloskundige hiervoor dan ook niet te bellen. Maar hierbij geldt natuurlijk ook dat als je ongerust bent je ten alle tijde kunt bellen!
Wanneer je denkt dat de bevalling begonnen is of als je denkt dat je vliezen gebroken zijn, ook voor de 37 weken, neem dan altijd contact met de dienstdoende verloskundige op 0313 – 475687 (kies 1 in het keuzemenu).
Bijlagen
Informatieavonden
Wij organiseren met enige regelmaat informatieavonden. Bekijk hieronder de lijst met informatieavonden.